Individuele en loopbaancoaching

Ontwikkeling door jezelf uit te dagen

“Man’s main task is to give birth to himself,
to become what he potentially is”

— Erich Fromm, Amerikaans psychotherapeut

Verbeteren van je persoonlijke effectiviteit

Zowel managers als medewerkers coach ik in het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit. Ook begeleid ik mensen bij het bepalen van hun volgende loopbaanstap of vinden van een nieuwe baan. Voorbeelden van vragen waar ik met mijn coachees aan gewerkt heb, zijn:
• Ik wil een sprong maken in mijn carrière, door zelf minder projecten uit te voeren en meer aan acquisitie te doen (een technologie consultant);
• Opnieuw voldoening uit mijn werk halen (een advocaat);
• Mijn leiderschapsstijl afstemmen op het gedrag van mijn medewerkers (een manager bij een technisch bedrijf);
• Vaststellen welke volgende baan het beste bij me past (een teammanager);
• Mijn grenzen bewaken met behoud van een goede samenwerkingsrelatie (een professional uit een ziekenhuis);
• Beter omgaan met het politieke spel in onze organisatie (een manager IT);
• Meer zekerheid uitstralen en vrijuit spreken (een beleidsmedewerker).

“Mijn sessies met Eric hebben mij ontzettend veel inzicht gegeven. Eric brengt je tot de kern. Wat vind ik leuk, waar ben ik goed in en in welke context kom ik het beste tot mijn recht? Essentieel voor de volgende stap in je carrière.”

Bart-Jan Bosch

Team lead, Avenade

Mijn visie op individuele ontwikkeling

Ik ben altijd heel slecht in balsporten geweest. Of het nu om voetballen, volleyballen of handbal ging, altijd was ik binnen de kortste keren de bal kwijt. Daarom had ik de vaste overtuiging dat ik niet kon sporten. Tot ik op mijn 40e het hardlopen ontdekte. Door regelmatig kleine afstanden hard te lopen en die afstanden telkens langer te maken, werd ik steeds beter. Dat veranderde mijn zelfbeeld, en daardoor durfde ik steeds grotere sportieve uitdagingen aan te gaan. Deze ervaring heeft me geleerd dat iedereen zich kan ontwikkelen, mits je maar vaak oefent met het gedrag dat je je eigen wilt maken. In mijn coachtrajecten help ik je een vergelijkbaar proces te doorlopen, gericht op je eigen ontwikkelwens.

Mijn coachstijl

Coachees ervaren mij als warm, empathisch en ondersteunend, maar ook als praktisch en praktijkgericht. Ik bied een stevige basis en structuur van waaruit je aan je leerdoel kunt werken. Ik stel me niet op als docent of goeroe. In tegendeel, ik ga naast je staan en samen verkennen we wat je moet doen om je doel te bereiken. Natuurlijk maak ik gebruik van mijn meer dan 30 jaar werkervaring en evenzovele jaren van theoretische verdieping. Als ik denk dat je er baat bij hebt, zal ik een model bespreken dat je als een kapstok kunt gebruiken voor je handelen in de praktijk. Als ik vind dat je iets niet handig doet, dan benoem ik dat en vertel ik ook wat in mijn ogen een effectievere aanpak is. Met andere woorden, soms ben ik directief. Ik maak het niet ingewikkelder dan nodig is, maar schuw ook de diepgang niet.

Mijn aanpak

Een succesvol coachtraject kent een aantal stappen:

  1. Het verhelderen van je vraag, probleem of uitdaging, en de vertaling daarvan in een of meer concrete doelen. Daarom houden we als eerste een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin jij je vraag toelicht en ik mijn werkwijze.
  2. Verwoorden van een ‘contract’ dat de doelen, het aantal gesprekken en de kosten van het coachtraject weergeeft.
  3. Als je een leidinggevende hebt die jouw coachtraject betaalt, houden we een driegesprek om de afspraken te toetsen en te bevestigen.
  4. Aan de slag. We bespreken hoe je tot nu toe met lastige situaties omgaat en hoe jouw ideale gedrag er in die situaties uit zou moeten zien. Soms weet je al heel goed wat je eigenlijk zou moeten doen om effectiever te zijn. In dat geval onderzoeken we wat je weerhoudt om het meest effectieve gedrag te vertonen.
  5. Een coachgesprek rond ik altijd af door te inventariseren welke concrete situaties zich in de praktijk voor zullen doen, die geschikt zijn om met je leerdoel te oefenen. Tijdens onze volgende coachafspraak blikken we terug op die situaties en bespreken we wat wel en niet gelukt is om toe te passen, waarom dat zo was en wat je een volgende keer kunt doen.
  6. Eventueel een afrondend gesprek met je leidinggevende.

“Eric is een goede sparringspartner, die me nieuwe inzichten heeft gegeven in mijn gedrag. Tijdens ons traject heeft hij mij tools gegeven die ik sindsdien dagelijks gebruik. Heel blij dat ik deze stap heb gemaakt!”

Megan Bloemsma

Data scientist en AI Speaker, Microsoft

Loopbaan-coaching

Als je een loopbaanvraag hebt, ziet mijn aanpak er anders uit. Voor het bepalen van je volgende loopbaanstap is het van groot belang om een duidelijk antwoord te hebben op drie vragen:
1. Wat zijn mijn talenten, waar ben ik echt goed in?
2. Waar krijg ik energie van, wat geeft mij voldoening?
3. Onder welke omstandigheden kom ik het beste tot mijn recht, in welke cultuur gedij ik het beste?
Jouw ideale baan bevindt zich in de overlap van de antwoorden op deze drie vragen. Door je werkervaring te analyseren met deze drie vragen als kapstok, vinden we samen het antwoord op de vraag wat jouw ideale volgende baan, rol of functie zou moeten zijn. In dit proces heb ik veel profijt van mijn ervaring als assessmentpsycholoog: het lukt mij goed om met gerichte interviewvragen de antwoorden op de drie thema’s boven tafel te krijgen.
Als we dat eenmaal gedaan hebben, is het vervolgens zaak een organisatie te vinden, waarin jij die ideale rol kunt vervullen. Ik help je de stappen te zetten die nodig zijn om die organisatie te vinden. Indien nodig, geef ik feedback op je cv en brief. Eventueel oefenen we sollicitatiegesprekken met elkaar.

Geïnteresseerd?

Aangesloten bij Gingermood
Ik ben aangesloten bij Gingermood, een adviesbureau dat mensen met een coachbehoefte koppelt aan professionele coaches. Kijk op www.Gingermood.com als je daar meer over wilt weten.