Over mij

eric westra advies

 

“The most personal is the most universal”

— Carl Rogers, Amerikaans psychotherapeut

Ik ben een organisatiepsycholoog met inmiddels meer dan 30 jaar ervaring op mijn vakgebied. Voordat ik zelfstandig werd heb ik bij diverse organisatieadviesbureaus gewerkt in de rollen van organisatieadviseur, trainer, teamleider, coach, teamcoach en assessmentpsycholoog. Sinds 2013 heb ik mijn eigen bureau. Eind 2015 heb ik een boek gepubliceerd over de manier waarop je de samenwerking binnen een organisatie kunt verbeteren (meer daarover vind je hier).

Waar ik in geloof

Of je nu het functioneren van een team wilt verbeteren, een ingrijpende organisatieverandering wilt doorvoeren of de cultuur van een organisatie wilt veranderen, altijd is het vermogen om een persoonlijke, hechte band op te bouwen met de betrokken partijen een cruciale voorwaarde om succes te bereiken. Die hechte band ontstaat als mensen in staat zijn zich te verdiepen in elkaars zorgen, behoeften of gevoelens, en daar vervolgens actief op inspelen. Als mensen zich eenmaal met elkaar verbonden voelen, staan zij open voor elkaars visies en zijn zij veel beter in staat om vast te stellen wat er moet gebeuren om gezamenlijk vooruitgang te boeken.

‘een professionele gesprekspartner, met een rijke en bruikbare werkervaring. Hij is duidelijk in wat hij zegt en heeft snel door wat er speelt’

Wat mij drijft

In mijn loopbaan heb ik een aantal piekervaringen meegemaakt. Een ervan was om te zien hoe tijdens de begeleiding van een hei-dag de leden van een managementteam dichter bij elkaar kwamen te staan dan ooit tevoren. Een tweede was de ervaring van een jonge professional die een sprong maakte in haar zelfvertrouwen. Een derde was om te zien hoe een manager die gedwongen op zoek moest naar een nieuwe baan, tijdens een van onze coachgesprekken plotseling inzag wat zijn volgende loopbaanstap moest worden. De rode draad in al mijn piekervaringen is dat mensen groeien: in zelfvertrouwen, inzicht, hoop of vaardigheden. Mensen helpen zich te ontwikkelen is wat mij voldoening geeft.

Wat mij kenmerkt

Een opdrachtgever typeerde mij na een intakegesprek als: ‘een professionele gesprekspartner, met een rijke en bruikbare werkervaring. Hij is duidelijk in wat hij zegt en heeft snel door wat er speelt.’ Ik beschouw mezelf als sensitief en analytisch maar ook als pragmatisch en realistisch. Het feit dat ik waarde hecht aan het creëren van verbondenheid betekent niet dat ik geen vooruitgang wil realiseren. Omdat ik van nature calvinistisch ben, vind ik ook dat er daadwerkelijke resultaten geboekt moeten worden. Daarom reserveer ik altijd tijd om aan het eind van een bijeenkomst een vertaalslag te maken naar de praktijk.
Mijn hele leven ben ik blijven lezen over organisatie- en persoonlijke ontwikkeling, en blijf ik mezelf ontwikkelen door telkens nieuwe opdrachten te accepteren. Ik houd van mijn vak.

Soorten opdrachtgevers en opdrachten

In de meer dan 30 jaar dat ik nu als adviseur werkzaam ben heb ik voor zeer veel verschillende organisaties opdrachten gedaan: ministeries, banken, advocatenkantoren, ziekenhuizen, woningbouwcorporaties, provincies, bedrijven uit de farmaceutische en chemische industrie, maar ook voor talloze kleinere organisaties uit de profit en non-profitsector. De grote diversiteit aan opdrachtgevers heeft als voordeel dat ik me overal snel thuis voel en aanvoel wat er ‘onder tafel’ speelt. Ook het type opdrachten dat ik heb uitgevoerd is heel divers: dat varieert van individuele coaching tot het begeleiden van heidagen voor managementteams, van het ontwerpen van een management development programma tot het analyseren van de cultuur in een organisatie en van het geven van een vaardigheidstraining tot het geven van een lezing over mijn boek.

 

P.S. Ik ben niet de man op de foto hierboven: maar je kunt mij wel met een boek in het Vondelpark vinden.

Geïnteresseerd?